Barion Pixel
Loading Események

« További Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Lakni kell! filmklub | Budapest siló | Corvin variációk

március 6. @ 18:00 - 20:00

Lakni kell! filmklub | Budapest siló | Corvin variációk – filmvetítés és beszélgetés

A következő Lakni kell! filmklubon két rövidebb, Budapesthez kapcsolódó témájú filmet hozunk nektek. Az alkotók is eljönnek, és a vetítés után közösen beszélgetünk a filmekről.

Budapest siló

Paczolay Zsófia rövidfilmjének főszereplője József, aki több mint 30 éve Budapest legnagyobb, még ma is működő gabonasilójában dolgozik. Lakhelye a szerkezet mellett, egy konténerházban van, az ablaka előtt folyamatosan húznak el teherautók és vonatok. Szinte búvárként ereszkedik le naponta a tíz emelet mély silókba, hogy kitisztítsa őket. Ez a munka nem veszélytelen, különösen, mert évek óta folyamatosan gabonapor kerül a szervezetébe, ez pedig hosszú távon az életét is veszélyezteti. Mégsem tud innen szabadulni; szerves részévé vált a környezetének.

Corvin variációk

Trencsényi Klára dokumentumfilmje a 2003-ban indult Corvin-Szigony Projektet, és annak hatásait mutatja be. Ez volt Közép-Európa egyik legnagyobb és legtöbbet díjazott városfejlesztési projektje, amelynek keretében felszámolták a Budapest 8. kerületében található, több mint ezer, főleg roma családnak otthont adó telepet. A film főszereplői azok a lakók, akiknek el kellett hagyni addigi otthonukat a fejlesztés miatt, és akik némi nosztalgiával vegyes kritikus hangvétellel idézik fel azt az életet, ami az egykori környék közösségeinek mindennapjait jellemezte. Ezek az emberek többé nem találkoznak egymással, csak a filmkészítő által létrehozott rekonstruált közegben.

Mindkét filmet magyar nyelven, felirat nélkül vetítjük. A két film vetítési ideje összesen 63 perc.

A vetítés után az alkotókkal: Paczolay Zsófiával, Bíró Bálinttal és Trencsényi Klárával beszélgetünk. Némi rágcsálni-, innivalóval is készülünk, maradjatok velünk!

 

______________

Havi rendszerességű filmklubunkon olyan filmeket nézünk meg, amik kapcsolódnak a lakhatás problémáihoz, a biztonságos, méltó otthon kérdésköréhez. A vetítés után szakértőkkel, vagy – ha lehetőségünk van rá -, az alkotókkal beszélgetünk.

A program ingyenes, de szívesen fogadunk adományt a Habitat for Humanity Magyarország
számára.

Regisztráció az eseményre

Részletek

Dátum:
március 6.
Időpont:
18:00 - 20:00

Helyszín

Habitat Kreatív Központ
Margit körút 26
Budapest,1027Hungary